Ti, kteří jedli vysoce zpracované produkty, v průměru denně snědli o 500 kalorií více. Jedli více sacharidů a tuků, příjem bílkovin byl zhruba stejný.
Jak vysvětlit, že vysoce průmyslově zpracované potraviny vedou k vyššímu příjmu kalorií?
Asi nejde o živiny ani o chuť, protože obě skupiny byly stejně chuťově spokojené. Nejzajímavější hypotézu nabízejí hormony. Při konzumaci skutečných potravin se v krvi zvýšilo množství hormonu PYY. To je hormon produkovaný ve střevech, který potlačuje chuť k jídlu. A hladina hormonu hladu ghrelinu se snížila. Případně je možná příčina i v případě konzumace aditiv, které ve skutečných potravinách nejsou.
Problém, jak se zdá, není v množství živin, ale je ve zpracování. Jediným správným řešením je konzumovat jen skutečné potraviny a jídla z nich.A pokud si nevíte rady, jak na to, doporučuji knihu od Margit!