Přeskočit na hlavní obsah

Vysoce zpracované potraviny vedou k přejídání, příjmu více kalorií a nadváze

Jedna velmi kvalitní studie sledovala dvě skupiny jedlíků a na střídačku jim vždy dva týdny nabízela jídla založená na skutečných, nebo na vysoce zpracovaných potravinách. Jídla v obou skupinách měla obdobný obsah kalorií, cukru, tuků a bílkovin, sodíku a vlákniny. Účastníci studie mohli jíst bez omezení. Výsledek?

Mezi účastníky bylo deset mužů a deset žen všech váhových kategorií. Vše, co po celou dobu sledování jedli, bylo pečlivě zaznamenáno. 

Ti, kteří jedli vysoce zpracované produkty, v průměru denně snědli o 500 kalorií více. Jedli více sacharidů a tuků, příjem bílkovin byl zhruba stejný. 

Jak vysvětlit, že vysoce průmyslově zpracované potraviny vedou k vyššímu příjmu kalorií? 

Asi nejde o živiny ani o chuť, protože obě skupiny byly stejně chuťově spokojené. Nejzajímavější hypotézu nabízejí hormony. Při konzumaci skutečných potravin se v krvi zvýšilo množství hormonu PYY. To je hormon produkovaný ve střevech, který potlačuje chuť k jídlu. A hladina hormonu hladu ghrelinu se snížila. Případně je možná příčina i v případě konzumace aditiv, které ve skutečných potravinách nejsou. 

Problém, jak se zdá, není v množství živin, ale je ve zpracování. Jediným správným řešením je konzumovat jen skutečné potraviny a jídla z nich.A pokud si nevíte rady, jak na to, doporučuji knihu od Margit!

Populární příspěvky z tohoto blogu

Káva prospívá

Nedávný výzkum naznačuje, že vyšší konzumace kávy byla spojena s nižším rizikem IBS (syndrom dráždivého tračníku). Někteří lidé se domnívají, že káva způsobuje gastrointestinální potíže, ale potřeba jít po kávě na toaletu neznamená způsobení žaludečních potíží. 

Neočkovaní nejsou nebezpeční. Naopak!

Tvrdí se, že očkovaní mají mírnější průběh nemoci. Co to ale znamená? Znamená to, že nejsou schopni vyprodukovat dostatečnou imunitní odpověď a typické příznaky. A o to to je horší.

Mikroplasty v tělíčkách dětí!

Zdraví a vývoj dětí ohrožují mikroplasty . Podle německých odborníků je situace nebezpečná . Kde se v organismu berou a co je jejich příčinou?