Přeskočit na hlavní obsah

První případ postmortální studie u pacienta očkovaného proti SARS-CoV-2

V roce 2021 vyšel odborný článek který popisoval úmrtí člověka, který zemřel po aplikaci vakcíny proti covidu. Článek jsem přeložil a můžete tedy nyní nahlédnout do vědeckých detailů, abyste si uvědomili, že nechat si do sebe píchnout něco, o čem se nic neví, je doslova šílenost!

86letý muž, který byl dříve bez příznaků, dostal první dávku vakcíny BNT162b2 mRNA COVID-19. O 4 týdny později zemřel na akutní selhání ledvin a dýchacích cest.

Uvádíme případ 86letého muže z domova důchodců, který byl očkován vakcínou proti SARS-CoV-2. Anamnéza zahrnovala systémovou arteriální hypertenzi, chronickou žilní insuficienci, demenci a karcinom prostaty. 

Dne 9. ledna 2021 byla muži podána vakcína BNT162b2 ve formě lipidových nanočástic s nukleosidem modifikovanou RNA v dávce 30 μg. V tento den a v následujících 2 týdnech se u něj neprojevily žádné klinické příznaky (tabulka 1 ). V 18. den byl přijat do nemocnice pro zhoršující se průjem. Jelikož se u něj neprojevily žádné klinické příznaky COVID-19, k izolaci ve specifickém prostředí nedošlo. Laboratorní vyšetření odhalila hypochromní anémii a zvýšenou hladinu kreatininu v séru. Antigenní test a polymerázová řetězová reakce (PCR) na SARS-CoV-2 byly negativní.

 


 K dalšímu vyšetření příčiny průjmu byla provedena gastroskopie a kolonoskopie. Kolonoskopie prokázala zejména ulcerózní lézi levé flexury tlustého střeva, která byla histologicky diagnostikována jako ischemická kolitida. PCR analýza bioptických vzorků podle dříve popsané metody (Kaltschmidt et al., 2021) byla na přítomnost SARS-CoV-2 negativní. Léčba byla podpůrná mesalazinem a intravenózní substitucí železa. Následně se stav pacienta zhoršil pod vlivem rozvoje renální insuficience. 

Dne 24. dne byl pacient na stejném nemocničním pokoji jako náš případ pozitivně testován na SARS-CoV-2. Dne 25. byl u našeho pacienta proveden pozitivní test SARS-CoV-2 pomocí PCR v reálném čase (RT-PCR), přičemž nízká prahová hodnota cyklu (Ct) svědčila o vysoké virové náloži. Při další analýze vzorku výtěru nebyla prokázána přítomnost mutantních variant SARS-CoV-2 B.1.1.7, B.1.351 ani B.1.1.28.1. Na základě analýzy vzorku výtěru byla zjištěna přítomnost mutantních variant SARS-CoV-2. Celkově se zdá, že se pacient nakazil od pacienta v nemocničním pokoji. Náš pacient nyní trpěl horečkou a respiračním diskomfortem a při auskultaci plic se objevily praskliny. I přes zahájení přídavného kyslíku (2 l za minutu) a antibiotické terapie ceftriaxonem pacient následující den zemřel na akutní selhání ledvin a dýchání.

Hodnocení imunogenicity pomocí měření imunoglobulinu (Ig) G vázajícího antigen (S1) ve vzorcích séra získaných 25. den ukázalo protilátkovou odpověď (8,7 U/ml, referenční hodnota <0,8-1,2 U/ml; Roche ECLIA™), zatímco (nukleokapsidový) NCP-IgG/IgM nebyl vyvolán (<0,1 U/ml, referenční hodnota >1,0 U/ml; Roche ECLIA™). Tyto výsledky naznačují, že u pacienta se již díky očkování vyvinula relevantní imunogenita.

Postmortální vyšetření odhalilo akutní oboustrannou bronchopneumonii s abscesy, které byly někdy obklopeny bakteriálními koky (obr. 1 ). Nebyly zjištěny žádné běžně popisované projevy pneumonitidy spojené s COVID-19. Na srdci jsme zjistili biventrikulární hypertrofii (hmotnost 580 g) a histologicky jsme diagnostikovali ischemickou kardiomyopatii. V srdci a v menší míře v plicích jsme zjistili amyloidózu transtyretinového typu. V ledvinách bylo zjištěno jak chronické poškození s arteriolosklerózou a intersticiální fibrózou, tak akutní selhání ledvin s hydropickou tubulární degenerací. Vyšetření mozku odhalilo pseudocystickou nekrózu tkáně levého temene, která byla diagnostikována jako stará infarktová oblast.

Je uveden přehled příslušných histologických nálezů a výsledky molekulárního mapování. Histomorfologie je získána standardní hematoxylinovou a eozinovou reakcí, s výjimkou myokardu na pravé straně (barvení konžskou červení). Zvětšení je znázorněno sloupci. Všimněte si, že v plicích jsme pozorovali také kolonie koků (šipka) v granulocytárních oblastech. Dále jsou uvedeny výsledky molekulárního mapování jako vyhodnocené prahové hodnoty cyklu polymerázové řetězové reakce v reálném čase pro SARS-CoV-2. Všimněte si, že pouze v čichovém bulbu a játrech nebylo možné SARS-CoV-2 detekovat.

Provedli jsme molekulární mapování 9 různých anatomických částí tkáně fixované ve formalínu a zalité v parafínu, jak bylo popsáno dříve (Kaltschmidt et al., 2021). RNA byla extrahována z parafinových řezů pomocí přístroje Maxwell RSC (Promega, Madison, WI, USA). Multiplexní analýza RT-PCR se zaměřila na 2 nezávislé geny genomu SARS-CoV-2 (sada Fluorotype SARS-CoV-2 plus Kit; HAIN/Bruker, Nehren, Německo): RNA-dependentní RNA polymeráza (cíl 1) a nukleopeptid (cíl 2). Negativní mezní hodnota byla Ct >45. Zkoumali jsme 9 různých vzorků tkání na známé a relevantní cesty šíření viru v lidském těle (obrázek 1). Aby se zabránilo křížové kontaminaci, byl každý vzorek přímo vložen do samostatných tkáňových kazet a odděleně fixován ve 4% formalínu pufrovaném fosfátovým roztokem. Virovou RNA jsme prokázali téměř ve všech zkoumaných orgánech s výjimkou jater a čichového bulbu (obrázek 1).

Podrobná pitevní studie včetně molekulárního mapování viru u pacienta očkovaného proti SARS-CoV-2 s pozitivním testem na SARS-CoV-2 po očkování nebyla dosud popsána. Domníváme se, že jednorázové podání vakcíny BNT162b2 RNA vyvolalo významnou imunogenicitu, což se odrazilo v uváděných hodnotách neutralizačního IgG v séru na bázi spike proteinu. Od několika týdnů před očkováním, přes očkování (1. den) až do doby krátce před úmrtím (24. den) se u pacienta nevyskytovaly žádné klinické příznaky, které se obvykle přisuzují COVID-19. Vakcinace byla provedena v souladu s pravidly pro očkování. Navíc krevní obraz nevykazoval titr IgM, který se obvykle pozoruje 7-14 dní po nástupu příznaků (Kim et al., 2020). Pacientka však byla testována jako SARS-CoV-2 pozitivní. Jak hodnota Ct naměřená ve výtěru z nosohltanu, tak hodnoty naměřené ve formalínem fixovaných parafinových pitevních vzorcích ukazují na virovou nálož a naznačují přenosnost. Vzhledem k tomu, že náš pacient zemřel přibližně 2 dny po prvním pozitivním výsledku testu na SARS-CoV-2, předpokládáme, že údaje z molekulárního mapování odrážejí časné stadium virové infekce. Časné stadium infekce by také mohlo vysvětlovat, proč různé oblasti, jako je čichový bulbus a játra, nebyly (zatím) postiženy systémovým šířením viru.

Nepozorovali jsme žádné charakteristické morfologické znaky COVID-19, které byly dosud popsány v komplexních morfologických pitevních studiích (Schaller et al., 2020, Edler et al., 2020, Ackermann et al., 2020). V plicích jsme nenalezli žádné typické známky difuzního alveolárního poškození, ale identifikovali jsme rozsáhlou akutní bronchopneumonii, pravděpodobně bakteriálního původu. Dospěli jsme k závěru, že pacient zemřel na bronchopneumonii a akutní selhání ledvin.

Naše zjištění jsou v souladu s předchozími důkazy ze zvířecích modelů, podle nichž se zdálo, že imunizace proti SARS-CoV-2 očkováním snižuje závažnost patogeneze, zejména pokud jde o závažné plicní onemocnění, zatímco virová RNA přetrvává v nosních stěrech (Van Doremalen et al., 2020, Vogel et al., 2021). Nedávno Amit et al. publikovali (2021) výsledky klinické studie na zdravotnických pracovnících s vakcínou BNT162b2, která prokázala podstatné časné snížení výskytu infekce SARS-CoV-2 a symptomatického COVID-19 po podání první dávky vakcíny.

Pokud jde o závažné nežádoucí účinky u pacientů očkovaných proti SARS-CoV-2, převažují lokální účinky a závažné systémové reakce jsou popisovány jen zřídka (Yuan et al., 2020). Nedávné zprávy o zvýšeném riziku vzniku krevních sraženin, zejména trombózy mozkových žilních splavů v případě vakcíny Oxford-AstraZeneca (Mahase 2021), však vyvolaly diskusi o bezpečnosti vakcíny COVID-19 obecně. Je třeba provést komplexní analýzu pitevních dat, která poskytne podrobnější pohled na smrtelné nežádoucí účinky a případná úmrtí spojená s očkováním.

Tato případová studie byla provedena v rámci německého národního projektu "Defeat Pandemics", schváleného Lékařskou asociací Vestfálsko-Lipsko, Münster, Německo (Ref. 2020-575-b-S) a provedena v souladu s etickými zásadami Helsinské deklarace. K dispozici byl informovaný souhlas nejbližších příbuzných.

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8051011/

Populární příspěvky z tohoto blogu

Káva prospívá

Nedávný výzkum naznačuje, že vyšší konzumace kávy byla spojena s nižším rizikem IBS (syndrom dráždivého tračníku). Někteří lidé se domnívají, že káva způsobuje gastrointestinální potíže, ale potřeba jít po kávě na toaletu neznamená způsobení žaludečních potíží. 

Proč NEodměňovat děti sladkostmi?

Není pochyb o tom, že nadměrná konzumace cukru škodí. Omezovat jakékoliv doslazování je jedním z mála doporučení, na kterém se už shodují zdravotníci celého světa. Přesto se u nás v mnoha školkách běžně odměňuje sladkostmi, ve školách děti dostávají slazené čaje nebo mléka a v nemocnicích najdete na chodbách automaty s limonádami. Vrcholem šílenství jsou pak lékaři a zubaři, kteří po ošetření nabízejí bonbón.

Je zdravější ovesné nebo kravské mléko?

V rámci průzkumu vědci zkoumali 237 rostlinných mléčných výrobků od 23 různých výrobců. Poté porovnali výživové hodnoty, minerály, vitamíny a stopové prvky rostlinných mlék s hodnotami kravského mléka. Výsledek pak překvapil i samotné výzkumníky.