Přeskočit na hlavní obsah

Mikroplasty v tělíčkách dětí!

Zdraví a vývoj dětí ohrožují mikroplasty. Podle německých odborníků je situace nebezpečná. Kde se v organismu berou a co je jejich příčinou?

Plasty v oranismu dětí mohou pocházet například z voděodolného oblečení nebo čistících prostředků. Zdrojů ale může být daleko víc.

Podle ministerstva je nejnebezpečnější látkou kyselina perfluoroktanová (PFOA), která se může nacházet třeba v nádobí s nepřilnavým povrchem. Tato látka může porušovat rozmnožovací ústrojí a toxická je i pro játra. Z tohoto důvodu ji plánuje Evropská unie zakázat. 

Produkty z plastů mají i další nežádoucí účinky, například mohou narušovat hormonální funkce, což může vést k obezitě, u dětí dokonce i ke zpomalení vývoje.

Studii provádělo německé ministerstvo životního prostředí. Mikroplasty byly nalezeny v 97 % vzorků moči a krve u zhruba 2500 testovaných dětí mezi třemi až sedmnácti lety.

Studie ukázala, že mladší děti bývají zasaženy a ovlivněny plasty daleko více než ty starší. Zároveň také děti z chudších rodin měly v krvi a v moči mnohem více nebezpečných substancí než jejich protějšky ze zámožnějších poměrů. Může jít až o každé čtvrté dítě ve věku mezi třemi až pěti roky, které může být negativním vlivem mikroplastů zasaženo.

Proto při výběru nádoby doporučuji volit skleněné, nerezové. U oblečení zase bavlněné látky.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Káva prospívá

Nedávný výzkum naznačuje, že vyšší konzumace kávy byla spojena s nižším rizikem IBS (syndrom dráždivého tračníku). Někteří lidé se domnívají, že káva způsobuje gastrointestinální potíže, ale potřeba jít po kávě na toaletu neznamená způsobení žaludečních potíží. 

Proč NEodměňovat děti sladkostmi?

Není pochyb o tom, že nadměrná konzumace cukru škodí. Omezovat jakékoliv doslazování je jedním z mála doporučení, na kterém se už shodují zdravotníci celého světa. Přesto se u nás v mnoha školkách běžně odměňuje sladkostmi, ve školách děti dostávají slazené čaje nebo mléka a v nemocnicích najdete na chodbách automaty s limonádami. Vrcholem šílenství jsou pak lékaři a zubaři, kteří po ošetření nabízejí bonbón.

Je zdravější ovesné nebo kravské mléko?

V rámci průzkumu vědci zkoumali 237 rostlinných mléčných výrobků od 23 různých výrobců. Poté porovnali výživové hodnoty, minerály, vitamíny a stopové prvky rostlinných mlék s hodnotami kravského mléka. Výsledek pak překvapil i samotné výzkumníky.