Obyčejné kravské mléko mělo ve srovnání s veganskými rostlinnými nápoji výrazně vyšší výživovou hodnotu. Pouze 28 z 237 alternativ mléka vyrobených z ovsa nebo mandlí obsahovalo zhruba srovnatelné množství vitaminu D a vápníku. Kromě toho rostlinná mléka také zpravidla obsahovala méně bílkovin než kravské mléko. Kravské mléko obsahuje osm gramů bílkovin na porci. Sójové mléko má obvykle stejný obsah bílkovin, ale ostatní rostlinná mléka obsahují v průměru pouze dva gramy bílkovin.
Pokud skutečně potřebujete „rostlinné mléko“, tak nejlépe z ořechů a doma připravené – bude to nejlevnější a výživově nejpřínosnější. Z mléčných výrobků je lepší volit ty zakysané.
V rámci průzkumu vědci zkoumali 237 rostlinných mléčných výrobků od 23 různých výrobců. Poté porovnali výživové hodnoty, minerály, vitamíny a stopové prvky rostlinných mlék s hodnotami kravského mléka. Výsledek pak překvapil i samotné výzkumníky.